Over 365SNEL

Het project 365SNEL wil het gebruik van speed pedelecs voor woon-werkverkeer in Vlaanderen aanmoedigen en onder de aandacht brengen van het grote publiek, beleidsmakers en bedrijven. 

De speed pedelec wordt momenteel vooral ingezet voor afstanden die te groot worden geacht voor de 25 km/u elektrische fiets. Bovendien laat de speed pedelec toe om files te vermijden en biedt hij een klokvast en goedkoop traject. Niettemin staan er nog een aantal hindernissen en vooroordelen in de weg van deze duurzame mobiliteitsoplossing.

Met 365SNEL willen AVERE Belgium, Technologiecampus Gent van de KU Leuven, O2O en de onderzoeksgroep MOBI van de VUB, in opdracht van de Vlaamse overheid deze hindernissen en vooroordelen onderzoeken om gepaste oplossingen te kunnen formuleren. Het Vlaamse Departement Omgeving steunt, in de uitvoering van het Europese Clean Power for Transport programma, diverse projecten m.b.t. milieuvriendelijke voertuigen. 365SNEL is één van die projecten. 365SNEL moet tegen 2020 jaar resulteren in een verbetering van zowel het voertuig zelf, als van zijn gebruiksvoorwaarden en -omstandigheden. Die verbeteringen kunnen meer pendelaars ertoe aanzetten om voor dit alternatief op de weg te kiezen.

In het verleden waren er al een aantal projecten rond het potentieel van elektrische fietsen voor woon-werkverkeer zoals Elmo, dat volledig op elektrische fietsen was gericht, en de lopende projecten Bikeform en Testkaravaan. Bij deze laatste twee campagnes vormen elektrische fietsen telkens een onderdeel van het project. 365SNEL is echter het allereerste project in Vlaanderen, en voor zover we kunnen nagaan ook in de EU, dat exclusief op speed pedelecs is gericht.

Advertentie