VSV biedt bedrijfsopleiding speed pedelecs aan

Om de steeds langere files te vermijden gaan pendelaars op zoek naar alternatieven voor de auto. De speed pedelec wordt in sneltempo een almaar populairdere optie naast de gewone of elektrische fiets, maar zonder de juiste begeleiding zijn daar ook risico’s aan verbonden. Daarom heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) een nieuwe fietsopleiding die ook geschikt is voor gebruikers van speed pedelecs. De primeur ging naar BASF Antwerpen, waar de VSV de allereerste opleidingen heeft georganiseerd.

Ongeveer één derde van de woon-werkverplaatsingen in Vlaanderen gebeurt over een van 15 tot 40 kilometer. Voor dergelijke afstanden zijn speed pedelecs een uitstekend alternatief voor de auto. Speed pedelecs bieden heel wat voordelen: ze zijn emissieloos, ze zorgen voor fittere werknemers en de fietser heeft geen last van files. Omwille van de hogere snelheden zijn er echter ook bijkomende risico’s aan verbonden. Vorig jaar telde Vlaanderen in totaal 86 verkeersslachtoffers onder speed pedelecs gebruikers, waaronder 1 dode en 9 zwaargewonden. Daarom vindt VSV het belangrijk om speed pedelec-gebruikers een goede opleiding aan te bieden die hen helpt om zich veilig in het verkeer te begeven.

Theorie, praktijk en risicoperceptie

De bedrijfsopleiding duurt twee uur en omvat zowel een theorie- als een praktijkgedeelte, met als doel werknemers beter bewust te maken van de risico’s van het rijden met een speed pedelec. Cursisten worden geleerd om steeds hun snelheid aan te passen aan de omgeving en aan hoe ze op een veilige manier tot stilstand kan komen.
Daarnaast wordt de tijd genomen voor een groepsgesprek rond risicoperceptie. Speed pedelecs berijders zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die ze nemen tijdens het rijden, zowel voor zichzelf als voor hun omgeving. Nadien volgen praktijkoefeningen rond interactie en stuurvaardigheid, en tot slot een nabespreking. Aangezien de opleiding veel aandacht besteedt aan het verantwoord omgaan met snelheid, is deze ook geschikt voor andere snelle fietsers.

De VSV ontwikkelde de opleiding in samenwerking met BASF Antwerpen, een bedrijf dat de verkeersveiligheid al jarenlang hoog in het vaandel draagt: “De veiligheid van onze medewerkers is onze absolute prioriteit, zowel op onze site alsook daarbuiten. We merken een stijgend aantal fietsongevallen in het woon-werkverkeer, vaak met ernstige verwondingen. Om dit menselijk leed te vermijden, hebben we deze fietsopleiding opgestart,” zegt Bernd Brian, Senior Vice President van BASF Antwerpen.

De speed pedelec-opleidingen zijn beschikbaar voor alle bedrijven in Vlaanderen. Meer info: www.safe2work.be.

Foto: VSV

Advertentie

Gepubliceerd door

AR - EU

Manager at LEVA-EU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s